Фасада – Окачена вентилируема фасада, облицована с три вида естествен камък – травертин, гранит и зелен мрамор. Този тип фасада осигурява отлична шумо- и топлоизолация на сградата и представлява своеобразен екран пред външната стена, който осигурява надеждна защита от природните въздействия, което се дължи на оформянето на облицовъчния слой като самостоятелна конструктивна форма.

Цялостният пакет на фасадата включва:

 • Носеща конструкция – разпределя натоварването, което вятърът оказва върху сградната носеща конструкция
 • Изолационен материал – стъклена вата - защитава стената от замръзване, изравнява температурните й колебания и възпрепятства появяването на деформации, особено неблагоприятни при високите сгради.
 • Паропропускащо фолио
 • Технологично разстояние между топлоизолацията и външната облицовка, което позволява на въздуха да циркулира свободно, като по този начин се извежда дифузната влага извън сградата и се елиминира попадналата във външната облицовка вода. Предпазва сградата от проникване на горещ въздух, а през зимата действа като допълнителна топлоизолация.
 • Фасадна облицовка – три вида естествен камък, който създава модернистичния вид на сградата. Този тип облицовка е освен екологична и дълготрайна, също така функционална и надеждна.

Основните предимства на вентилируемата фасада са:

 • - Отлична топлоизолация и паропропускливост. Намаляват се топлинните загуби през зимата и проникването на горещ въздух през лятото. Въздушното пространство благоприятства отделянето на строителната влага навън.
 • - Повишава хидро- и шумоизолацията, защитата срещу сняг, дъжд и конденз от вътрешна страна на стената.
 • - Позволява да се поемат големи температурни амплитуди, без да се променят качествата на външната обшивка.
 • - Може да се монтира по всяко време на годината, поради липсата на мокри процеси.
 • - Вграждане на негорими облицовъчни материали.
 • - Лесна поддръжка и подмяна на наранените участъци.
 • - Дълъг живот – над 50 години.
 • - Задържа влагата далеч от сградата.

Изборът на фасадна облицовка с естествен камък е обусловен от редицата предимства, които има този материал пред фиброциментови или HPL плоскости например.

Освен внушителната и стилна визия каменните фасади притежават и отлична здравина и висока издръжливост. Устойчиви са на киселини и други химични вещества и имат отлични показатели при студоустойчивост и изтриваемост. Камъкът като материал е дълговечен и не старее за разлика от другите видове облицовки. Също така е устойчив на влиянието на факторите от външната среда и придава вечна красота и усещане за хармония.

Фиброциментовите плоскости, които напоследък се използват в луксозното строителство, имат доста висок коефициент на поглъщане на вода. Когато влагата се абсорбира в материала, може да възникне лека деформация. При HPL плоскостите с течение на времето възникват промени в цвета. При каменните фасади не съществува подобна опасност, което ги прави предпочитан вариант за облицовка.

Гаранцията за дълготрайност на фиброциментовите плоскости е 10 години, на HPL плоскостите – също 10 години трайност на цвета, което съотнесено с дългия живот на каменните облицовки обуславя избора им за проекта.

Тухли – Керамични енергийни блокове с вертикални кухини - EB 25 ACOUSTIC на Сръбския производител Младост.

Спецификация:

 • Размери (д/ш/в) – 380х250х238 мм
 • NF – 11.60
 • Тегло – 23.5 кг
 • Индекс на изолация от въздушен шум R’w – 56 dB
 • Топлопроводимост – 0.207 λ₁₀ dryW/mK
 • Якост на натиск – 15.7 N/mm²
 • Коефициент на паропропускливост – 5/10 µ
 • Клас по реакция на огън – А1

Тухлите Младост EB 25 ACOUSTIC са най-висок клас с отлични характеристики:

 • - Възможно най-голяма шумоизолация
 • - Голяма плътност и висока якост
 • - Прецизни размери
 • - Ниска топлопроводимост
 • - Ниски разходи за отопление и охлаждане
 • - Защита от вибрации.

Тухлите Младост EB 25 ACOUSTIC са с по-голямо тегло и по-добри характеристики за шумоизолация, якост на натиск и топлопроводимост при сравнение с друг вид такива, на най-големия производител в света, с водещи позиции на пазара. Другите тухли са с индекс на изолация от въздушен шум 49 dB, докато Младост са с 56 dB.

Прилагаме изследвания за шумоизолацията, за да са по-понятни предимствата на тухлите Младост:

Понеже стойностите на индекса на изолация от въздушен шум R’w, измерван в децибели, са понятни за тесен кръг от специалисти, даваме следните пояснения за ефективността на звукоизолацията при различни негови стойности за преградна стена между две помещения:

– 35–45 dB. Говорът на висок глас от съседното помещение се разбира лесно, както и около половината от разговора при нормално висок тон. Изолацията е слаба.

– 45–50 dB. Около половината от разговора на висок глас се разбира лесно. Нормален разговор се чува, но не се разбира. Изолацията се оценява като средна.

– 50-55 dB. Разговор на висок глас се чува слабо, без да се разбира казаното. Такава изолация се оценява като добра.

– 55–60 dB. Разговорът на висок глас почти или изобщо не се чува. Изолацията се оценява като много добра.

– над 65 dB. Звукоизолацията е отлична. Намира приложение при кина, мултиплекси, други силно озвучени зали.

При вътрешните преградните стени на челно място сред приоритетите излиза добрата звукоизолация. За преградните стени в едно жилище, нормите за звукоизолация срещу преминаване на въздушен шум, изискват минимална стойност на индекса R’w = 40 dB.

Един от методите за подобряване на звукоизолацията на преградните стени е изграждане на еднослойни (от плътни тухли и мазилка) стени с голяма маса. В този случай звукоизолационните им свойства са функция от масата на квадратен метър на стената и от честотата на звука, който я атакува. С увеличаване на масата на квадратен метър на стената, т.е. на нейната дебелина или използване на материал с по-голяма обемна плътност, се постига намаляване на нивото на преминалия звук и обратно. Поради тази причина ние ще измажем тухлените стени с вароциментова мазилка, с което допълнително ще подобрим звукоизолацията в жилищата.

По-голямото тегло (Младост EB 25 ACOUSTIC – 23.5 кг) също предполага намаляване на нивото на преминалия звук и обратно.

Другото предимство на този вид тухли, е това че се свързват плътно и здраво един с друг благодарение на характерния профил на страничните им стени – вдлъбнат нут и изпъкнал федер (перо). Механичната сглобка на нут и федер между съседните в реда блокове улеснява работата, прави зида по-здрав и по-плътен. Елиминира се възможността за инфилтриране на въздух между съседните помещения и улеснено проникване на звука през вертикалните фуги.

Относно топлопроводимостта различните строителни материали възпрепятстват в една или друга степен преминаването на топлинната енергия към външната околна среда. Показателят, който характеризира материалите в това отношение, е коефициентът на топлопроводност λ, измерван W/(m.K). Той изразява количеството топлина, преминаващо за 1 секунда през 1 м2 от материала с дебелина 1 метър при температурна разлика между двете повърхности от 1 К (Келвин). Колкото по-малка е стойността на ламбда λ за даден материал, то толкова по-добри изолационни свойства той притежава. Материалите с коефициент на топлопроводност по-нисък от 0,25 W/m.K, се приемат за топлоизолационни.

Топлопроводимостта (Младост EB 25 ACOUSTIC – 0.207 λ₁₀ dryW/mK) също е много важен показател, който значително намалява разходите за отопление и охлаждане. Тухлите Младост са с показател 0.207 λ₁₀ dryW/mK, което ги прави отличен вариант и за топлоизолация.

Дограма – Алуминиева дограма Reynaers MasterLine 8 HI на водещия Европейски производител Reynaers Aluminium.

MasterLine 8 HI на Reynaers Aluminium е нова уникална система за прозорци и врати, която предлага безброй възможности за дизайн за отличителен външен вид, подходящ за всеки архитектурен стил. MasterLine 8 HI има отлични показатели по отношение на топлоизолация, въздухо- и водонепропускливост и противозломна защита. Това ново поколение иновативни прозоречни решения отразява най-съвременните архитектурни тенденции към увеличаване на дневната светлина, като в същото време предлага максимални нива на шумо- и топлоизолация.

Reynaers Aluminium MasterLine 8 HI e с добър коефициент на топлопреминаване, който се осигурява от 40 мм прекъснат термомост от полиамидни изолационни профили и EPDM уплътнители. Добавеното изолационно уплътнение под стъклото и съекструдираното централно уплътнение гарантират отличните характеристики на системата.

Спецификация на стъклопакета:

 • Устойчивост на внезапни температурни промени и температурни разлики – 40 К
 • Устойчивост на вятър, сняг, постоянно или инцидентно натоварване – 6 мм
 • Изолация от директен шум - 34 dB
 • Соларен фактор – 0.35
 • Светлопропускливост и отражение - 31 / 38

Основните предимства на алуминиевата дограма пред PVC:

 • - По-лека и елегантна визия и по-добра статика
 • - По-добра издръжливост при напор от вятър – особено при високи сгради близо до морето
 • - Много по-голям избор от цветови решения
 • - Много по-елитно и красиво изпълнение

Шумоизолация – поставя се върху плочата на подовете на апартаментите и представлява шумоизолационна мембрана, изработена от полиестер с висока плътност, импрегнирана с битумна подложка, покрита с полиетиленово фолио. Всичко това значително ще подобри шумо- и топло характеристиките на средата в апартаментите.

Вътрешни мазилки - Мазилката, която ще се използва при строителството на сградата ще е вароцименова. Тя има отлична здравина, по-издръжлива е във времето от гипсовата и предотвратява появата на мухъл в помещенията. Понася по-добре строителната влага и влажния морски климат във Варна, както и улягането на конструктивните елементи на сградата. Този тип мазилка се използва за мокрите помещения, стените и таваните на апартаментите. Мазилката е на лидера за строителни материали в Европа – Baumit, с доказано във времето австрийско качество.

 • Тавани: Baumit KlimaWhite - водопопиваща мазилка, със силно паропропусклива повърхност и микропореста структура, което осигурява голям обем за съхранение на влагата и бързо поглъщане и отдаване на водните пари. Това спомага за оптимално регулиране на влажността на въздуха в помещенията и за поддържането на уютен и здравословен климат.
 • Стени: Baumit MPI 25 White – мазилка, специално създадена за „Явор“ АД, с бял цвят, водопопиваща, с много добра паропропускливост и антисептични свойства.

Замазка – Рапидо 1 на Baumit – специална бързосвързваща циментова замазка със съхнене за 1 ден, с висока начална якост, подходяща за подово отопление без добавки. Само след 24 часа върху нея могат да се полагат подови покрития от керамика, естествен камък, мокети, ПВЦ настилки, линолеум или паркет. Баумит Рапидо 1 се отличава с изключително ограничено повторно омокряне (последващо поемане на вода/влага от вече изсъхнала замазка).

Това е замазка от ново поколение с якост на натиск от най-високите – 30 N/mm2. Тя гарантира постигането на гладки, високоустойчиви и без пукнатини повърхности. Едрината на пълнителя (трошените варовикови камъчета) е до 4 мм. Високата якост на натиск, надхвърляща 30 MPa, я прави подходяща и за обекти с високо натоварване. Замазката може да се обработва ръчно или машинно и да се изпълни като свързана към основата (обикновено стоманобетонна плоча) или като плаваща, когато между нея и плочата са положени един или повече други слоеве (например топлоизолационни плоскости).

Спецификации:

 • Зърнометрия: до 4 mm
 • Якост на натиск (28 ден): > 30 N/mm2
 • Якост на опън при огъване (28 ден): > 5 N/mm2
 • Коефициент на топлопроводност λn: около 1,4 W/mК
 • Суха обемна плътност: около 2000 kg/m3
 • Клас на якост: CT–C30–F5–SE1, съгласно БДС EN 13813

*Възможно е заместването на някои от изброените материали с други с аналогични характеристики и качество.