Жилищна сграда МЛАДОСТ в гр. Варна, жк Младост
Инвеститор Явор АД
Проектант: арх. Мирослав Сталев
Изпълнител:  ПЕРИНОВ И СИНОВЕ ЕООД
Площ на парцела: 5 252 m2
ЗП: 1 824 m2
РЗП: 17 382 m2
Разрешение за строеж:  № 166 / 20.09.2018 г.
Дата на започване на строежа:  м. Октомври 2018 г.
Срок за изпълнение на строежа: 26 месеца
Акт 14: вх. 1, 2 – 11.02.2020 г.
вх. 3, 4 – 15.01.2020 г.
Акт 15: 08.02.2021 г.

Сграда МЛАДОСТ се намира гр. Варна, ж.к. Младост, кв. 14, II м.р., на бул. „Република”, срещу Поликлиника Младост.

Сграда МЛАДОСТ е разположена в дворно място с площ 5252 кв. м и е с общо РЗП 17382 кв. м., от които 13128 кв. м. – надземно и 4254 кв. м - сутерен.

Тя се състои от три жилищни секции, едната с два входа, съответно на осем и девет етажа, другата е на седем етажа с един вход. Между тях е разположена третата секция, която е на седем етажа.

На партера на жилищната част са разположени четири търговски помещения, предвидени за магазини.

В сутеренното ниво ще има 110 бр. закрити паркоместа и 61 бр. изби.

За удобство на всички живеещи и посетители са предвидени още 55 външни паркоместа.

Общият брой на жилищата е 152:
Вход 1 – 41 бр. апартаменти
Вход 2 – 63 бр. апартаменти
Вход 3 - 18 бр. апартаменти
Вход 4 - 30 бр. апартаменти

Двустайни жилища – 83 бр. със ЗП от 53 кв. м. до 58 кв.м.
Тристайни жилища – 67 бр. със ЗП от 68 кв. м. до 88 кв.м.
Четиристайни жилища – 2 бр.

Комфортният и бърз достъп до жилищата във входове 1, 3 и 4 е осигурен с луксозен асансьор на испанската компания ORONA, а във вход 2 са предвидени два броя.

Жилищата се предлагат със степен на завършеност: стени – мазилка; под – замазка с положена шумоизолация; дограми – седемкамерна, дървесен цвят, четирисезонен стъклопакет с възможност за поставяне на троен стъклопакет; тераси и общи части – италиански гранитогрес, минерална мазилка, парапети и осветителни тела; изградени електрическа и ВиК инсталации; положени пътища за климатици; блиндирани входни врати.

Асансьорите са електрически със скорост 1 метър в секунда, значително по-бързи от хидравличните, с дизайн клас EXTRA и отговарят на новия регламент EN81-20/50.

Гранитогресът, който сме подбрали за общите части и терасите е на доказаната във времето със своето качество и красива визия италианска фабрика Imola ceramica. Плочите са с дебелина 10,5 мм и са Full body. Гранитогресът Full body е съставен от хомогенна маса, която не позволява отлюспване на най-горния финишен слой на плочата под въздействието на лоши метеорологични условия. Освен това за разлика от масово използваните нехомогенни плочи, той е изключително устойчив на триене и абразия, дори при много интензивна експлоатация.

Дограма и стъклопакет

Седемкамерна PVC дограма в дървесен цвят с дебелина 85 мм, която позволява полагането на двоен стъклопакет с дебелина 32 мм /обичайно се полага стъклопакет с дебелина 24 мм/ и троен стъклопакет – 44 мм. Коефициент на топлопреминаване на профила – UF 0.81 W/m2K.

Стъклопакетът, който сме заложили ще бъде двоен с дебелина 32 мм, 4 + 4 мм, като външното е „четирисезонно“ стъкло (през лятото не пропуска топлина вътре, а зимата не изпуска топлина навън) с коефициент на топлопреминаване – 1.1 W/m2K и шумоизолация – 30 dB. При желание от клиента, срещу доплащане може да се постави троен стъклопакет, който в зависимост от избора на вида стъкло може да стане с коефициент на топлопреминаване до 0.6 W/m2K и шумоизолация – 38 dB, при което топлопреминаването се подобрява почти двойно, а шумът се намалява с над 90%.

Оригиналните австрийски тухли Porotherm 25 N+F са керамични блокове с вертикални кухини за защитена зидария с нут и федер. Те са създадени от 100% естествен материал, с голяма плътност и висока якост, прецизни размери и отлични шумо- и топлоизолационни свойства:

Плътност (kg/m3) 750
Тегло (kg) 16
Топлопроводимост (λ10 dryW/mK) 0.26
Шумоизолация (dB) 49
Якост на натиск (N/mm2) 10

Топло и звукоизолационен пакет

За външната обшивка на сградата е предвиден пакет от стъклена вата Izover Clima 34 G3. Този топло и шумоизолационен пакет притежава: дълъг, почти вечен живот, устойчивост на атмосферни влияния и плесени, голяма механична устойчивост, високи термо-акустични характеристики: отличен коефициент на топлопроводимост - 0.034 W/m2K и звукоизолация - 60dB, максимална въздухо- и паропроницаемост и е негорима – Евроклас А2. Това, че стъклената вата е негорима в допълнение с добрите огнеустойчиви характеристики на минералната мазилка, която сме подбрали - MAPEI, практически прави сградата неуязвима към пожар.

За вътрешния комфорт на живущите към шума ще положим върху всяка плоча шумоизолационна мембрана, изработена от полиестер с висока плътност, импрегнирана с битумна подложка, покрита с полиетиленово фолио. Тя подобрява шумоизолацията при ударен шум с не по-малко от 31 dB.

Фасадна мазилка: Silancolor Tonachino на италианската корпорация MAPEI - световен лидер в производството на лепила и химически продукти за строителния отрасъл с над 80-годишна история.
Silancolor Tonachino е пастообразно покритие на основата на силиконова смола, което има предимствата, както на минералните покрития (отлична паропропускливост), така и на силиконовите покрития (еднороден цвят и силна еластичност). Основно предимство е, че прави основата механично устойчива и водоотблъскваща.
Специалната формула на Silancolor Tonachino осигурява дълготрайна защита на фасадата.

Покрив

Цялостния пакет на покрива ще представлява:

* Бетонна плоча излята под наклон.

* Обработена основа с грунд и положена пароизолация от самозалепваща битумна мембрана с алуминиева вложка Bauder ( 2- 3 мм).

* Топлоизолационни платна DOW Corning ROOFMATE SL - A от екструдиран пенополистирен (XPS ) с дебелина на платното 12 см, производство на „Dow Chemical Company” залепени с двукомпонентно уретаново лепило - пяна One StepTM Foamble Adhesive.

* Хидроизолация FLAGON EP/PR - синтетични мембрани произведени от ТРО модифициран полиолефин – 1.5 мм. Термополиолефиновата (ТПО) мембрана съчетава устойчивостта на атмосферни въздействия на Етилен-Пропиленовия каучук и поддаващия се на заваряване Полипропилен.

Съставът на мембраната е разработен така, че тя да не съдържа пластификатори, хлориди и други, вредни за околната среда химически съединения.

Изключителната комбинацията от Термополиолефин и армираща основа от полиестер, прави от ТПО мембраната един материал с високи якостни характеристики и отлична устойчивост на UV-лъчение.

* Защита на хидроизолацията с бетонни плочи 40/40, положени върху дистанционери със законтряща се глава за по лесно ревизиране.