fbpx

Изпълнителният директор на „Явор“ АД – Мирослав Манолов за технологиите и използваните материали в строителството на проектите на дружеството

Сигурност, спокойствие, уют, внимание към детайла и качествено строителство – това са нещата, които всеки новодомец търси при избора на жилище. Докато първите фактори са въпрос на вътрешно усещане за желания дом и са строго индивидуални, то качеството на строителството е нещо, което е обективно и с точни и ясни параметри. Не всеки обаче може да бъде напълно компетентен относно това, какво точно означава качествено строителство. Именно поради тази причина експертите в областта могат да дадат яснота по въпроса.

„Явор“ АД и неговият собственик „Интерком Груп“ ООД са инвеститори в строителството на жилищни, търговски, промишлени и бизнес сгради с безупречен авторитет и репутация в морската ни столица. Изпълнителният директор и член на съвета на директорите на „Явор“ АД - Мирослав Манолов отговаря на въпроси, които вълнуват всеки, решил да закупи ново жилище.

Господин Манолов, Вашите проекти са еталон за качествено строителство в град Варна и жилищата в тях се изкупуват много преди започване на строителството. На какво се дължи този факт?

Много благодаря за тази оценка. Всъщност всичко, което сме постигнали е резултат от неуморен труд, стремеж към постоянно усъвършенстване, детайлно проучване на пазара и новите технологии и материали в строителството. Ние работим с лидери в строителната индустрия като Porotherm, Mapei и Kömmerling, Baumit и др. което дава гаранция на нашите клиенти, че материалите, които използваме са с дългосрочно качество и отлични характеристики.

Друго нещо, което е от основно значение освен използваните материали, са спазването на технологичните процеси и прилагането на иновационни технологии в строителството. Мога да дам пример с наш актуален проект – комплекс „Фемили Гардън“. Изградихме бетонов възел на обекта с оглед на гаранция за качеството на бетона, който използваме. По този начин се осъществява наблюдение и контрол при изготвянето на бетона, мониторинг на процеса на смесване на съставките му, като се гарантира неговото качество и се повишава производителността.

Също така сме предвидили специална система на поливен резервоар от дренажни блокчета, която да събира всички дъждовни води от сградите и парка, с цел те да се пренасочват към специални хранилища. При нужда водата се използва за напояване на почвата, като по този начин ще се спестят разходи за поддръжката на зелените площи и растителността.

Това наистина е от изключително значение в дългосрочен план за живущите в комплекс „Фемили Гардън“. Има ли нещо друго, което е специфично за този мащабен проект?

Друго специфично е, че за първи път в масово строителство ще използваме тухли на Porotherm 38 W.i Plan на световния лидер в производството WIENERBERGER. Тези тухли обичайно се използват за къщи, в които качеството и по-скъпото строителство са приоритет на собствениците. Използваните тухли предоставят рекордно ниски стойности на топлопроводимост, висока топлоизолираща способност и понижени разходи за отопление и охлаждане. Тези керамични блокове са предвидени за строителството на секция Кипарис (част от втория етап на „Фемили Гардън“). За тази секция е избран различен подход в строителството, който ще се различава от всички останали секции с по-луксозно и висококачествено изпълнение и вложени материали.

Подбраната дограма за секция Кипарис е първокласна на немския производител Kömmerling, произведена в Германия. KÖMMERLING 88 е нова профилна генерация с оптимална дълбочина на профила 88мм, с модерен дизайн и перфектни пропорции. Иновативното уплътнение във фалца има ефекта на допълнителна топлозащита. Освен отличната топлоизолация и стабилност дограмата KÖMMERLING 88 има отлични звукоизолационни стойности до 48dB /категория на звукоизолация 5/.

А какви материали се използват за строителството на останалите секции на комплекса?

За строителството на другите секции на комплекс „Фемили Гардън“ също не се прави компромис с качеството. За тях са предвидени да се използват тухли най-висок клас с голяма плътност и висока якост, прецизни размери и отлични шумо- и топлоизолационни свойства на сръбския производител МЛАДОСТ. Стените ще са изградени от висококачествени керамични блокове Младост EB 25 Strong, чийто характеристики са аналогични на тези на лидери в строителната индустрия като Porotherm. Дограмата ще бъде KÖMMERLING 76MD - 6 камерна, с отлично качество, чувствително намаляване на разходите за отопление, оптимална шумоизолация и сигурна защита против взлом. Голяма икономия на разходи и енергия се постига чрез новата, високоизолираща система 76 мм дори и в стандартно изпълнение.

Споменахте шумоизолацията на сграда „Младост“. Има ли още нещо, което е специфично в строителството на сградата?

Сграда „Младост“ е специфична и с фасадния си пакет. Тухлите се измазват с водоотблъскваща и устойчива на постоянна влага хастарна мазилка на австрийската фирма RÖFIX, след което се поставя стъклена вата на Isover, а крайното покритие е минерална мазилка най-висок клас на италианската корпорация Mapei - Silancolor Tonachino. Тази фасадна мазилка е пастообразно финишно покритие на основата на силиконова смола, което има предимствата, както на минералните покрития (отлична паропропускливост), така и на силиконовите покрития (еднороден цвят и силна еластичност). Основно предимство е, че прави основата механично устойчива и водоотблъскваща. Специалната формула на Silancolor Tonachino осигурява дълготрайна защита на фасадата.

Стъклената вата като топлоизолационен материал има много предимства пред широко използваните EPS и XPS. Тя старее много по-бавно и има в пъти по-добри шумо и топлоизолационни свойства - дълъг, почти вечен живот, устойчивост на атмосферни влияния и плесени, голяма механична устойчивост, високи термо-акустични характеристики. Това, че стъклената вата е негорима в допълнение с добрите огнеустойчиви характеристики на минералната мазилка, която сме подбрали - Mapei, практически прави сградата неуязвима към пожар.

Друг вид фасадна мазилка, която сме използвали в строителството на други от проектите ни - сграда „Явор“, сгради „Опал“ и „Ахат“ и комплекс „Бриз Панорама“ е на лидерите в строителството Weber. Weber.pas Clima е пастообразна мазилка, на база хибриден свързвател, гранулиран калциев карбонат, минерални пълнители, висококачествени пигменти и специални адитиви за по-добра обработваемост и сцепление с основата. Особено подходяща е за къщи и жилищни сгради, както и за сгради във влажен климат и обилна растителност. Поддържа фасадата чиста и без микроорганизми, като разстила бързо капките и така фасадата изсъхва по-бързо. Тя е механично устойчива, силно еластична, защитава от микроорганизми и е негорима – реакция на огън - Евроклас А2.

Тук ще спомена и за фасадата на друг наш проект – комплекс „Азимут“.

Топлоизолационният материал, който използваме е на австрийската фирма Austrotherm – EPS 120, с якост на натиск: 120 kPa (12,0 t/m²) – 4 пъти по-голяма от стандартните такива, които се използват в масовото строителство. Освен голяма устойчивост на натиск той има и минимално водопоглъщане, стабилна форма и много добри екологични показатели.

Материалът за цокълната част и бетонните бордове е Austrotherm XPS TOP P GK – представлява устойчива на натиск топлоизолационна плоча от екструдиран полистирен с релефна повърхност и прав кант, с изключителна якост на натиск - 300 kPa (30 t/m²).

Декоративните елементи по фасадите са изработени от експандиран полистирен – Austrotherm EPS 150 с високи якостни характеристики и са покрити с еластична защитна обмазка, която гарантира дълговечността им.

Използваме Austrotherm PU фугиращо лепило за цялостното залепване на челата при свързване на профилите и Аustrotherm защитна шпакловъчна маса за фасадните профили и обработката на фугите. Този вид шпакловъчна маса има висока устойчивост на удар, еластична е и има еднаква структура с повърхността на профила. Боята, която използваме за декоративните елементи и шлиците е Cap-elast Phase 2 на Caparol - с много добра устойчивост на промишлени газове и вредни вещества в атмосферата, осигурява дълготрайна еластичност, предотвратява напукване във времето и е устойчива на плесени. Лепилно шпакловъчната смес е Mapetherm AR2 - лесен за работа тиксотропен разтвор, който може да се нанася върху вертикални повърхности без да провисва и без да позволява приплъзване на изолационни плоскости с голям размер.

Профилите, които използваме за връзката между дограмата и фасадата образуват дълготрайна еластична връзка между армиращата шпакловка и дограмата на врати и прозорци, запечатвайки фугата между тях - предотвратяват отделянето на мазилката от дограмата, предпазват дограмата от механично нараняване и замърсяване по време на шпакловането или полагането на мазилката и предотвратяват преминаването на вода, топлина и звук.

Фасадната мазилка, която сме използвали за комплекс „Азимут“ е Silancolor Tonachino на Mapei. Споменах за нея когато говорихме за фасадата на сграда „Младост“. Това е едрозърнеста мазилка с най-големия размер на частиците – 2 мм, която е възможно най-здравата от този вид, водоотбъскваща, предпазва от градушки, с дълготрайна защита на основата. Тя защитава фасадата от развитие на микроорганизми, екологична е – няма вредни за природата добавки и има отлично отдаване на влага и бързо съхнене, което предотвратява развитието на плесен и мухъл.

Всички тези елементи и материали, които използваме за фасадата на комплекс „Азимут“ работят в абсолютна синергия за постигане на перфектен резултат. Смело мога да твърдя, че ние сме иноватори в използването на тази технология за строителство на жилищни сгради. Въпреки, че процесът на изработка на този тип фасада е много трудоемък, ние винаги се стремим да надхвърлим очакванията на клиентите и да предложим отлично качество на достъпна цена.

Освен устойчивостта на фасадата покривните покрития са от изключителна важност за качеството на строителството. Какви технологии използвате при направата на покривите на Вашите сгради?

При изпълнението на покривните покрития на нашите обекти също не правим компромис с качеството. За нашите завършени проекти до момента, както и за сграда Младост, която е пред Акт 15 сме използвали следния пакет: бетонна плоча излята под наклон, топлоизолационни платна, хидроизолация и защита на хидроизолацията с бетонни плочи. Бетонната плоча е обработена основа с грунд и положена пароизолация от самозалепваща битумна мембрана с алуминиева вложка Bauder. Хидроизолацията представлява синтетични мембрани произведени от ТРО модифициран полиолефин. Термополиолефиновата (ТПО) мембрана съчетава устойчивостта на атмосферни въздействия на Етилен-Пропиленовия каучук и поддаващия се на заваряване Полипропилен. Съставът на мембраната е разработен така, че тя да не съдържа пластификатори, хлориди и други, вредни за околната среда химически съединения. Изключителната комбинацията от Термополиолефин и армираща основа от полиестер, прави от ТПО мембраната един материал с високи якостни характеристики и отлична устойчивост на UV-лъчение.

Този тип покриви са с отлични характеристики, но както казах ние се стремим към постоянно усъвършенстване и използваме най-иновативните технологии в строителството. Именно поради тази причина за комплекс „Азимут“ например, сме избрали най-доброто, което също е нещо, което не се използва в масовото строителство. Той включва бетонна плоча излята под наклон, топлоизолационна пяна Elastospray LWP 1672/1 на BASF, защитен бетон и хидроизолация Purtop Easy на Mapei. Това е еластична и устойчива във времето полиуретанова хидроизолация, запазваща механичните си характеристики при температура от -40°C до + -80°C. Purtop Easy има отлични свойства за преместване на пукнатини и издръжливост на UV-лъчи. Този вариант на покрив не пропуска вода и е с изключително добра устойчивост във времето. За комплекс „Фемили Гардън“ сме избрали същия пакет за покрива.

Освен външния облик на сградите от голямо значение са и материалите, които се използват в общите части и апартаментите. На кои залагате Вие?

Асансьорите са луксозни, на испанската компания ORONA. Те са електрически, с дизайн клас EXTRA и отговарят на новия регламент EN81-20/50.

Гранитогресът, който използваме е италиански, Full body и е съставен от хомогенна маса, което не позволява отлюспване на най-горния финишен слой на плочата под въздействието на лоши метеорологични условия. Освен това за разлика от масово използваните нехомогенни плочи, той е изключително устойчив на триене и абразия дори при много интензивна експлоатация.

Стремим се да предлагаме на клиентите отличен готов продукт, който освен, че притежава красива визия е устойчив във времето и с гарантирано качество и прецизност във всеки детайл.

Информация за всички проекти на „Явор“ АД може да получите в офиса на отдел „Продажби“ на бул. Република 117 (Търговски център „Явор“) ет.4, на телефони 0877 63 20 20; 0877 61 20 20, на ел. поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или в сайта на компанията http://www.yavorad.com.

1238
ПРОДАДЕНИ АПАРТАМЕНТИ
18
ГОДИНИ ИНВЕСТИЦИИ
126200
РАЗГЪНАТА ЗАСТРОЕНА ПЛОЩ